.

.
Klikkaa kuvaa - löydät selkeän tunnekartan !
Bookmark and Share

perjantai 29. marraskuuta 2013

Vihan syitä


Näyttää siltä, että hyvin monet SDG*tunnekartan vieritunteista voivat johtaa niiden lähellä olevaan tiettyyn tunteeseen. Tämä näkökulma luo huomattavasti lisää käyttötapoja tunteiden dynamiikan eli niiden kehitysmekanismien selvittelyyn.


Otan esimerkiksi vihan tunteen. Edellä esittämäni oletuksen mukaan viha voi olla tulosta yli kymmenestä perussyystä, jotka ovat siis nimettyinä vihan ympärillä kahdessa kehässä. Viha löytyy tunnekartalta  kello yhdeksän suunnalta neljänneltä kehältä keskipisteestä eli rauhasta lukien.



Vihan tunteen voivat nostattaa:


-toisen ilmaisema kiukku, jota et pysty ottamaan asiallisesti vastaan

-toisen ilmaisema uhma sinun pyrkimyksiäsi kohtaan

-katkeruutena säilötyn vihan uudelleen herääminen sopivan ärsykkeen ilmetessä

-erillisyys eli ryhmän tai jonkun suhteen ulkopuolelle joutuminen

-itseen tai ulkopuolisiin kohdistettu julmuus

-koettu petollisuus

-ristiriitainen tilanne, johon ei tunnu löytyvän ratkaisua

-itseen kohdistettu paheksunta

-koettu tai huomattu vääryys, joka voi ilmetä loukkaantumisena

-todettu viive jonkun toiminnan suorittamisessa

-odotus, joka ei tuo mitään tulosta

-houkutus ilmaista syväjäädytetty vihansa puolustuskyvyttömään kohteeseen

-kateus jostain, mitä itsellä ei ole
 
-mustasukkaisuus hallitsemattomana tunteena

-raivo, jota nähdään tai kuullaan tai koetaan nostanee aina adrenaliinitasoa

-pakokauhu, jonka aikana hätäisesti saattaa ehtiä kokea vihan tunteita

-uhkatilanne, jossa ehkä valittu puolustautumisasenne tuo jämäkkyyttä vihaenergialla
 
-itseen tai toisiin kohdistetut – yleensä liiallisiksi koetut -vaatimukset

-toisen ihmisen tai ihmisryhmän syyllinen teko

-oma syyllisyys

-käsittämättömänä koettu kärsimys




On muuten tärkeää erottaa toisistaan kiukku ja ärtymys. Käsittääkseni kiukku on tulosta todetusta vääryydestä, mikä saattaa johtaa vihareaktioon. Ärtymyksen taas laukaisee jostain pysyvästä menetyksestä muistuttava aistiärsyke tai muistikuva.

Vihan käsittely onkin sitten jo ihan toisen jutun aihe.


       Tuntemisiin,
         Pelle Gudsson

maanantai 4. marraskuuta 2013

TUNNEKARTAN MUITA OMINAISUUKSIA




 Peter Galbraith



Tunnesanojen alle merkityt numerot - jotka löydät vain
tämän linkin tunnekarttaversiosta* - mahdollistavat tunnekartan käytön noppapelilautana turvallisen tuttava- tai ystävä piirin kokoontumisissa.

Kukin voi kertoa aina oman pelinappulansa alle jäävän tunteen kohdalla siitä jotain yleistä. Halutessaan voi myös jakaa jotain omia kokemuksiaan.


 Roby Mikic


Tutustuessasi karttaan ensimmäistä kertaa on tunteiden läpilukeminen spiraalimaisesti  yksi tapa käydä läpi koko tunnespektri.

Kun lähdet tämän tunnekarttaversion* oikean yläkulman helppoudesta ja jatkat siitä vastapäivään, voit tehdä vuoristoratamaisen matkan  tunnemaailmaan. 

Nyt on muuten meneillään laaja suomenkielisen tunnesanaston* keräyshanke.





Tunnekartan laidalle on merkitty sulkuihin kahdeksan elämän valintaa kuvaavaa sanaa.
Tunnekartalla muodostuu perustunneskaalojen lisäksi tunteiden dynamiikkaa kuvaavia skaaloja myös RAIVO-YHTEYS –akselista ylös- ja alaspäin.

Joitakin  melko tavallisista tämänsuuntaisista tunnetilojen muutoksista on merkitty karttaan nuolilla. Esimerkiksi ulkopuolinen vaatimus  synnyttää helposti paheksuntaa, kiukkua ja uhmaakin.


 Robert Proksa


Tunnekartta on hahmotettavissa pallonmuotoiseksi, jos ajattelee keskipisteessä olevalle rauhan tunteelle vastatunteeksi minuuden katoamisen.  Sitä ympäröivät siis tunneskaalojen äärimmäiset tunteet : mania, euforia, helppous, hurma, tyhjyys, epätoivo, kauhu ja hysteria. 

Esimerkiksi maanisesti työtään loppuun saattava taiteilija voi sen valmistumisen jälkeen kokea elämänsä tyhjäksi.  Silloin hän on kulkenut tunnekarttapallon toisen navan kautta tunnekartan paperiversion toiselle laidalle.


 Charcoal Design
 
Tunnekartta sai alkunsa vuonna 1994  lukemastani lauseesta, joka oletti vihan koostuvan kahdesta muusta tunteesta.  Sittemmin kartan rakenteelle on löytynyt vastaavuutta intialaisesta tunnejärjestelmästä, monista väitöskirjatutkimuksista ja jopa muutamista aivokuvannuksista.

Erilliset tunnekomponentit, jotka sijaitsevat yhtä kaukana ja vastakkaisilla puolella jotain tunnetta, on löydettävissä monesta tunteesta. 

Periaate selvinnee parhaiten esimerkin kautta. Ajattelen oikeassa alalaidassa sijaitsevan häpeän koostuvan inhosta ja kiintymyksestä. Vasemmasta ylalaidasta löytyvän kateuden taas voi hahmottaa  ihailun ja vihan summatunteeksi.


Sigurd Decroos
 
Mikäli et löydä jotakin tunnetta tunnekartalta, voit yrittää etsiä sille oikean paikan hakemalla sellaiset tunteet, jotka selvästikin liittyvät siihen. Tällainen likitunne siis sijoittuu tunnekartalle nimettyjen tunteiden väliin.

Likitunteisiin keskittyvä Facebook-sivu sekä oma tunnesanasto-blogi on viikottain päivitettynä jo netissä luettavissa.  Siitä kerroinkin jo tuossa edellä punaisin kirjaimin.

Viistosti tunnekartan halki KAMMOsta TARMOoon kulkee kristinuskoon kasvamisen ja kutsumuksensa seuraamisen skaala


 Robert Aichinger
 
Omalla viisaudellani en olisi pystynyt tällaista monimutkaista tunnerakennelmaa luomaan, joten niinpä kiitoksena merkitsen tämän tunnekartan lukuohjeen allekirjoitukseen:
 

    Kunnia yksin Jumalalle
    (Soli Deo Gloria eli SDG)

    Pelle Gudsson


PS. Tämä tunnekartta on vain yksi mahdollinen tapa jäsentää tunnemaailmaa. Visuaalisesti suuntautuneille ihmisille se saattaa antaa paljonkin virikkeitä. Mikäli on oppinut käyttämään jotain toisenlaista tunteiden järjestelymenetelmää, niin tämä SDG*tunnekartta saattaa monipuolisuudessaan oudoksuttaa.
Joitakin taas tämä tunteiden paljous saattaa alkaa ahdistaa, jolloin tunnekartta ei ehkä ole juuri sillä hetkellä heille avuksi.

On syytä keskittyä alussa vain yhden itselleen merkityksellisen tunteen tarkasteluun tunnekartan valossa. Muuten tunnekartankin kanssa voi eksyä.



Tomasz Szkopinski


Tunnekartalle annettuja suosituksia voi lukea osoitteista:
 


 
Tunnekartta on tähän mennessä käännetty :

 


 
saksaksi*

 


 

Tunnekartasta löytyy hyperlinkeinkin varustettu versio. Voit laittaa sen vaikka tietokoneesi suosikkeihin. Sen avulla voit lukea lyhyitä kirjoituksia 73 eri tunteesta vain klikkaamalla haluamasi tunteen nimeä.
http://www.keepandshare.com/doc/2122415/suunnistusohjekartta-79k?da=y


Julia Freeman-Woolpert

 
Vähän tieteellisemmin termein laadittu 13 sivun mittainen selostus* SDG*tunnekartan taustoista on myös jo laadittu.

Oheistekemistä  tunnekartan silmäilylle saat lukemalla Kimmo Takasen suositun kirjan "Tunne lukkosi - vapaudu tunteiden vallasta".  Tuosta linkistä avautuu muuten melkoisen antoisa sivusto tunneasioista kiinnostuneille.



Tunnekartta-blogi on www.taiwas.net/tunteet*-sivuston oheislukemistoa.
























TUNNEKARTAN RAKENTEESTA



Tunnekartan keskipisteestä löytyvä rauha on hyvä pitää myös tunteiden tarkastelun keskiössä. Sen avulla olen antanut joissakin blogiteksteissäni eri tunteille sijaintimäärittelyn käyttäen viisarikellosta tuttuja suuntia ja tunnesanan etäisyyttä keskipisteestä.  

kiintymys ( klo 3 = 4. ) 



 

Keskipiste toimii myös tunnekartalta löytyvien vastatunteiden peilauspisteinä.

Esimerkiksi tunnekartan keskellä sen yläosassa neljännellä kehällä keskipisteestä näkyy ilo. Kun siirryt ilosta keskipisteen rauhaan ja sen jälkeen suoraviivaisesti yhtä kauas keskipisteestä kuin ilo on rauhasta, niin törmäät suruun.

Tällä tavoin voit etsiä jokaiselle tunteelle sen vastatunteen peilaamalla tunnekartan keskipisteen kautta Ne saattavat joskus olla myös toisiaan selittäviä tunteita - esimerkiksi viive ja väheksyntä. Olen kuitenkin yrittänyt valita tunnekartalle mahdollisimman yleisesti käytössä olevia sanapareja.  Myös tunteiden alla näkyvät minä-viestit on valittu suuhun sopiviksi.


  Paul Martlew
 
Tunnekartan rakenneperiaatteeseen kuuluu kunkin tunteen ympäriltä löytyvät vieritunteet. Ne liittyvät usein tavalla tai toisella tarkastelun keskiössä kulloinkin olevaan tunteeseen.

Voit tutkailla ensin vain vihreällä kirjoitettujen tunteiden vieritunteita. Lähimmältä kehältä, löydät niitä kahdeksan. Mikäli etsit vieritunteita myös sitä seuraavalta kehältä, niin saat ihmeteltäväksi 16 uutta tunnetta, jotka liittyvät tuohon tarkastelemaasi tunteeseen.

Vastuun ( klo 1.30 =2) vieritunteita ovat : luottamus, riittävyys, kunnioitus, myötätunto, kutsumus, kiitollisuus, lempeys ja taitavuus.

 



Myönteisiksi käsitetyt tunnetilat sijoittuvat lähinnä tunnekartan oikeaan yläneljännekseen. Kielteisiäkin tunteita käsiteltäessä on hyvä pitää mielessä niiden positiiviset vastineet, jotka löytyvät keskipisteen toiselta puolelta. 

Vihan pikahoitoon suositellaan laskemista  hitaasti kymmeneen ja hengityksen rauhoittamista.  Silloin vahvat sisäänhengitykset muutetaan tietoisesti pitkiksi uloshengityksiksi.  Hermostokin rauhoittuu samalla.
 
     Billy Alexander
 
Tunnekartan keskipisteestä suuntautuu kahdeksan tunneskaalaa eri ilmansuuntiin. Ne kuvaavat tunnetilan kehittymistä yhä helpommin havaittavaksi.  Kuhunkin tunneskaalaan liittyy oman tyyppisensä hengitystyyli.  Se voi koostua joko pitemmistä tai lyhyemmistä ulos- tai sisäänhengityksistä

Esimerkkinä hengitystyylien muuttumisesta kerron usein  sisäänhengityspainotteisten tunneskaalojen hengitystempon kasvamisesta.  Vertailepa itseksesi seuraavien neljän tunnetilan hengitystapaa keskenään : kiihkoviha, pelko ja itkuinen suru.

Olen antanut näille kahdeksalle tunneskaalalle tunnekartan hahmottamista helpottavat nimet.  Tutustuitkin niihin jo "Tähtimatkalla". Tunneskaalat kulkevat kohti kahdeksaa perustunnetta, jotka on tässä lueteltu myötäpäiväisessä järjestyksessä. 

Kyllä sieltä kiintymyskin löytyy.

 Rafael Marchesini
 

 INHOa kohti
"LUOVUTTAMINEN"

 SURUsta keskipisteeseen 
"HYVÄN PUUTTUMINEN"

 PELKOa kohti
"EI TOIMITA OIKEIN"

 VIHAa kohti
"EPÄTYYDYTTÄVÄ SUHDE"

 IHAILUa kohti
"TAVOITTEELLISUUS"

 ILOa kohti
 "HYVÄN LÄSNÄOLO"

 USKALLUSta kohti
"TOIMITAAN OIKEIN"


KIINTYMYStä kohti
"TYYDYTTÄVÄ SUHDE"





Omalla viisaudellani en olisi pystynyt tällaista monimutkaista tunnerakennelmaa luomaan, joten niinpä kiitoksena merkitsen tämän tunnekartan lukuohjeen  allekirjoitukseen taas nämä tutut sanat:
 

    Kunnia yksin Jumalalle
    (Soli Deo Gloria eli SDG)

    Pelle Gudsson




















 


TUNNEKARTAN KÄYTTÖVINKKEJÄ



Saat eniten hyötyä tunnekartasta, jos otat siitä tulosteen ja sijoitat sen paikkaan, josta voit sitä päivittäin silmäillä.

Kun vähitellen opit tuntemaan kartan rakenteen, niin saat paikannettua tunteesi ja niiden vaihtelun kartalla.  

Neljään osaan taitettuna tunnekartta toimii ajatuksia virittävänä kirjanmerkkinä.

Kehystettynä tästä A4-printistä saa  kiintoisan sisustuselementin.  Myös mustavalkoinen printti toimii seinätauluna. Voit antaa kehystetyn taulun  persoonallisena lahjana vaikka ystävällesi, josta todella välität. 


   Michal Zacharzewski


Unelmani on, että tunnekartta alkaisi vähitellen levitä lähes itsekseen sosiaalisen median  ja QR-skannauksien avulla.  Onhan sen eteen tehty työtä jo parikymmentä vuotta.

Voisitko sinä auttaa toivettani toteutumaan ottaessasi yhteyttä ystäviisi tai kulkiessasi eri paikkakunnilla?

Julkisille ilmoitustauluille levitettynä  tämä tunteiden pikkujättiläinen antaisi ihmisille mukavaa ajankulua.  Olen nähnyt monien pysähtyvän kiinnostuneena tunnekarttaa tutkimaan. Se tuo tervetullutta vaihtelua tapahtumailmoitusten joukkoon.

Monien kauppojen, taloyhtiöiden, oppilaitosten, nuorisotilojen, seurakuntien ja työpaikkojenkin ilmoitustauluille voi kiinnittää värillisiä tunnekarttakopioita*. Toisinaan se edellyttää luvan kysymistä. 

Mustavalkoisetkin monisteet toimivat tunnetietouden välittäjinä, vaikkei niiden huomioarvo ole aivan värillisten tasoa.

Jyväskylän Yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tunnekartta otettiin ilmoitustaululta myönteisessä mielessä käsiteltäväksi tunnekasvatuksen kurssilla. Siinä yksi esimerkki yllättävästä läpimurrosta onnistuneen tuotesijoittelun avulla.


   Mac Pale


Rohkaisuksi tieto siitä, että tunnetaidot ovat kaikkien opittavissa. Toisille se vaan teettää enemmän töitä.


Omalla viisaudellani en olisi pystynyt tällaista monimutkaista tunnerakennelmaa luomaan, joten niinpä kiitoksena merkitsen tämän tunnekartan lukuohjeen  allekirjoitukseen taas nämä tutut sanat:

 

    Kunnia yksin Jumalalle
    (Soli Deo Gloria eli SDG)

    Pelle Gudsson













TUNTEIDEN ILMAISU MINÄ-VIESTEILLÄ




Tunnekartalla jokaisen tunteen alla näet minä-viestien palasia, joita melko yleisesti kuulee käytettävän.

Minä-viestin rakenne on seuraavanlainen. Ensin kerrot itsellesi ominaisella tavalla oman tunnetilasi. Sitten jatkat selittävällä lauseella minkälainen tapahtuma tuon tunteen nostatti. 

 "Harmittaa, kun Fiskarsin kääntösakseni hajosivat."

Jottei ilmaisusta tulisi liian mekaanista, minä-viesteistä on kehitetty myös toisenlainen muoto*, jossa ensin ytimekkäästi todetaan tapahtunut, sitten sen seuraukset ja lopulta oma tunne.

"Koska tätä blogia ei paljonkaan jaeta, niin keräämäni tunnekarttatietous ei leviä ja se turhauttaa minua."
















FAKTOJA TUNNE-ELÄMÄSTÄ




1 Tunteet kertovat suhteesta ympäristöömme ja itseemme.
2 Tunteet liittyvät omiin muistoihin ja havaintoihin tuoden niitä tarvittaessa mieleen.

3 Aito ilo löytyy, kun alitajuntaan ja kehoon säilötyt kielteiset tunteet on tunnistettu ja läpi eletty.

4 Tunnesolmut avautuvat minuutta rikkomatta vain turvallisessa ja kunnioittavassa ilmapiirissä.
5 Tunnepatouma alkaa murtua kehon oireiluina, eleinä, ilmeinä, unina tai tunne-elämän ylilyönteinä.
6 Käsittelemätön tunne nousee tajunnan tasolle, kun ihminen on valmis kestämään sen.
7 Tunnetyöskentely saattaa uuvuttaa enemmän kuin älyllinen tai ruumiillinen ponnistelu.

8 Vapautuva hengitys vapauttaa tunnemaailmaa – ja päinvastoin.

9 Tunteet voivat johtaa harhaan tai kätkeytyä toistensa taakse.

10 Syyllisyydestä ja väärästä häpeästä voi vapautua Jeesuksen sovitustyön ansiosta. (Jesaja 53: 4,5)
11 Ajatusten sanallinen muotoilu vaikuttaa ratkaisevasti tunne-elämäämme. (Markus 7:15)

12 Usko ei ole riippuvainen tunteista. ( Psalmi 23:4)


Erilaiset tunneaaltoilut tuovat kyllä vaihtelua elämääsi jatkossakin, vaikka sydämessäsi vallitsisikin Kristuksen rauha*.


  Kiberly Vohsen



Omalla viisaudellani en olisi pystynyt tällaista monimutkaista tunnerakennelmaa luomaan, joten niinpä kiitoksena merkitsen tämän tunnekartan lukuohjeen  allekirjoitukseen taas nämä tutut sanat:
 

    Kunnia yksin Jumalalle
    (Soli Deo Gloria eli SDG)

TUTUSTUMISKIERROKSIA TUNNEKARTALLA




 Tunnekartalle sijoittuu yhteensä 121 tunnetilaa.  Saat käytyä ne  kaikki läpi muutamassa minuutissa, jos lähdet mukaan näille opastetuille kierroksille.

"Näin luet tunnekarttaa" -matkat alkavat LUOVUTTAMISEN kaakkoisväylää pitkin innostuksesta tyhjyyteen

Sitten tullaan HYVÄN POISSAOLON eteläistä reittiä seuraten epätoivosta rauhaan.

Lyhyt lento lounaiseen kauhun valtakuntaan, josta matkataan VÄÄRIN TEKEMISEN tietä rauhan tukikohtaan. Tätä tietä taivalletaan muuten usein toiseenkin suuntaan. 

Kaksisuuntaisella HUONON IHMISSUHTEEN länsiväylällä ajetaan ensin rauhasta hysteriaan ja palataan samalla linjalla takaisin rauhan satamaan anteeksiantavin mielin.





Loput neljä tunnepolkua ovatkin yksisuuntaisia.  Kun pääterasti on löydetty, loikataan tutulle lähtöpaikalle tunnekartalla.

TAVOITTELUN luoteisväylää pitkin vaelletaan maniaan.  Sitten juostaan euforiaan asti pohjoiseen johtavalla HYVÄN LÄSNÄOLON metsätiellä. Tämän jälkeen koillinen, OIKEIN TOIMIMISEN ura, vie kohti helppoutta eli flow-tilaa.

Tämän tähtimatkan viimeisellä rastilla  lukee "tunnen yhteyttä'.  Suunnistaja löytää sen idän suunnalta HYVÄN IHMISSUHTEEN pururadalta.

Äkkilähtöjä hurmaan saattaa ajoittain olla myös tarjolla.


 Sigurd Decroos

"Tähtimatkan" kuten myös seuraavana esiteltävät tunnereitit voit kulkea itseksesi niin usein kuin haluat.

Oranssiset viitat opastavat matkallasi.  Lue tunnekartalla kulkiessasi vain pienet mustat minä-viestit.

Jos joku tunne tuntuu ajankohtaiselta, niin sen voit sanoa vaikka ääneen.


* * * * * * * * * * *


Toisena tunneseikkailuna suosittelen "Kohti myönteisiä tunteita" -matkapakettia.  Se koostuu yhdestätoista enimmäkseen mielialaa kohottavasta reittivuorosta, joista useimmat suuntaavat kulkunsa pohjoiseen. Ensimmäinen odottaakin jo matkustajia tunnekartan länsilaidalla.

 Michal Zacharzewski

Nopea lentokuljetus aina seuraavaan kyytiin tuo elämän makua tähän extreme-tunnematkailuun.

1.   oireilu <- himo
2.   lamaannus <- ihailu
3.   aavistus -> päättäväisyys
4.   masennus -> täyttymys
5.   säröily -> kotoisuus
6.   epätoivo -> euforia
7.   muukalaisuuus -> eheys
8.   tuska -> luovuus
9.   ailahtelu -> varmuus
10. inho -> pirteys
11. kyvyttömyys -> elinvoima

Ensimmäiset kaksi linjaa ovat loogisempia, jos ne kuljetaan pohjoisesta etelään.

Tunnemaisemien varrella mietiskelevä pysähtely ja muistoihin uppoutuminen on suotavaa.  Samoin omaehtoinen reppumatkailu tunnekartalla tunteesta tunteeseen.


 Piotr Ciuchta


Näiden opastettujen kierrosten tavoitteena on tutustuttaa sinut ihmismielen laajaan tunnekirjoon.  Silloin olet valmiimpi käsittelemään tulevaisuuden tunnemyrskyjä ajatusten tasolla. 


Omalla viisaudellani en olisi pystynyt tällaista monimutkaista tunnerakennelmaa luomaan, joten niinpä kiitoksena merkitsen tämän tunnekartan lukuohjeen  allekirjoitukseen taas nämä tutut sanat.
 

    Kunnia yksin Jumalalle
    (Soli Deo Gloria eli SDG)

    Pelle Gudsson