.

.
Klikkaa kuvaa - löydät selkeän tunnekartan !
Bookmark and Share

perjantai 22. helmikuuta 2013

Perusluottamuksen kasvattaminen (2/5)


Seuraavaksi esittelen referaatin Werner Mayn äänitteeltä "Miten saavuttaa perusluottamus?". Hän määrittelee perusluottamuksen seuraavasti : ”Riippumatta missä ihminen on, todellisia vaaratilanteita lukuun ottamatta, ihminen tuntee olonsa turvalliseksi ja pystyy toimimaan pelottomasti.” Luettelen tässä muutamia keinoja, joita hän suosittelee perusluottamuksen kasvattamiseksi.

1)Turvallisen kiintymyssuhteen luoneiden vanhempien tai muiden lapsen hoitajien perusominaisuudet ovat monien tutkimusten mukaan ”herkkätuntoisuus” ja ”käytettävissä olo/ aikansa antaminen” (verfügbarkeit/availability). Nämä sanat toistuivat tuolla äänitteellä jatkuvasti.

Tunnekarttatermeiksi muutettuna ne voisivat olla myötätunto ja kuuliaisuus/keskittyneisyys. Niiden keskipisteestä löydät tunnekartalla turvan tunteen. Kyseisiä ominaisuuksia etsimällä, voit löytää aitoa luottamusta säteileviä ihmisiä. (Tämä kappale on omaa tekstiäni.)

2)Aikuisiällä tuollaisia eläytymiskykyisiä ihmisiä tapaa terapeuttien tai sielunhoitajien keskuudesta.

3)Normaalielämässä turvallisia aikuisia voivat olla isovanhemmat.

4)Myös jotkut arjessa tapaamamme ihmiset saattavat osoittautua riittävän luotettaviksi. On kuitenkin muistettava, että luottamuksen kehittyminen vie aikaa. On syytä terveeseen varovaisuuteen uusia ihmisiä tavattaessa, ennen kuin alkaa avautua toiselle tunnetasolla.

5)Lapsuuden turvallisten ihmisten muistelu on auttanut joitakin sisäisen turvan rakentamisessa.

6)Turvaa luovien asioiden, esineiden, paikkojen ja tilanteiden salliminen, kunnes perusluottamus on kasvanut riittävästi. Esimerkiksi lemmikki tai uusi mieleinen harraste voi myös luoda uudenlaista turvaa ja luottamusta.

7)Lohduttavien ihmisten löytäminen niistä, jotka tietynasteisen samaistumisen jälkeen auttavat ”heikkouteen joutuneen ihmisen takaisin vahvuuteen.”

8)Yllättävien, mieluisiksi ja tarpeellisiksi osoittautuneiden lahjojen saaminen – pyytämättä.

9)Kannustaminen tilanteisiin, joista voikin selvitä, vaikkapa rukousten tukemana.

10)Armon kokemusten ja vaikkapa rukousvastausten saaminen arkielämässä. Sitä kautta kiintymyssuhde kolmiyhteiseen Jumalaan pääsee kehittymään, kun huomaa, että taivaassa todellakin tajutaan syvimmät tarpeemme.





11)Psalmin 23 tekstin lukeminen syventyneesti. Se kertoo Hyvästä Paimenesta.

 

           Tuntemisiin,

           Pelle Gudsson

 

 
Tunnekartta-blogi on www.taiwas.net/tunteet -sivuston oheislukemistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos tekstini herätti ajatuksia, niin voit kertoa niistä tässä.