.

.
Klikkaa kuvaa - löydät selkeän tunnekartan !
Bookmark and Share

perjantai 22. helmikuuta 2013

Perusluottamuksen kasvattaminen (1/5)



Perusluottamus syntyy tai jää syntymättä vauvaiässä – parin ensimmäisen ikävuoden aikana – riippuen siitä, millaisena pieni lapsi on saamansa hoivan kokenut. Arvostetun                                  Erik H. Eriksonin psykososiaalisen kehityksen vaiheita kuvaavan mallin mukaan perusluottamuksen tai epäluottamuksen syntyminen ihmismieleen juontaa juurensa juuri noilta ajoilta.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton heidänkään suhteensa, jotka eivät lapsena saaneet riittävän hyvää perushoivaa. Kuvaan tässä kirjoituksessa niitä tapoja, joilla perusluottamusta voi kasvattaa terveellä tavalla vielä aikuisiälläkin.

Mainitsemani riittävyys tarkoittaa sitä, että inhimillistä lämpöä on välitetty vauvalle hänen persoonaansa kunnioittavalla ja turvallisella tavalla sopuisassa ympäristössä sekä hänen perustarpeistaan on huolehdittu.

Nuo alleviivatut tunteet ympäröivät sitä pistettä, johon miellän perusturvallisuuden paikan SDG*tunnekartalla. Se sijaitsee siis kiintymyksen ja luottamuksen puolivälissä.




Perusluottamuksella on pari melkein samaa tarkoittavaa ilmaisua suomen kielessä : perusturvallisuus ja turvallinen kiintymyssuhde. Hyvä itsetunto rakentuu perusturvallisuuden varaan.

Kyse on mielestäni myös aidon rakkauden kokemisesta. Tommy Hellstenkin käyttää kirjassaan "Saat sen mistä luovut" paljon rakkaus ja rakkaudettomuus –termejä. "Rakkauden puute synnyttää häpeää" –lause vastaa
perusturvattomuuden seurauksia koskevan kirjoitukseni kaaviokuvan nuolta, joka kulkee turvasta häpeään.

Moni on kysynyt, että missä kohtaa tunnekartalla rakkaus sijaitsee? Olen usein vastannut siihen, että rakkaus ei ole tunne vaan toimintaa ja valintoja. Paras kuulemani määritelmä on "rakkaus on ajan ja paikan antamista." Tunnekartalla rakkauteen liittyviä tunteita ja asenteita löytyy lähinnä sen oikeasta yläneljänneksestä, joka on kuvattu tuossa yllä. Jos peität paperilla alavasemmalle jäävän osan näytöllä näkyvästä tunnekartasta niin, että
kokonaisen tunnekartan oikeasta alanurakassa sijaitsevasta häpeästä muodostuu linja vasemman ylänurkan kiusanhaluun, niin sen linjan yläpuolelle jää lähes pelkästään rakkauteen kuuluvia tunteita. Rauha tosin jää peittoon. Tunnekartta ei siis ole täydellinen kuvaus rakkaudesta.

Tämä johdanto-osuus oli tarpeen, jotta tietäisimme mihin pyrimme, kun heikoksi jäänyttä perusluottamusta aletaan kehittää. Matkaan lähtiessä kun on hyvä näpytellä navigaattoriin toivottu osoite.




            Tuntemisiin,

            Pelle Gudsson


Tunnekartta-blogi on www.taiwas.net/tunteet -sivuston oheislukemistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos tekstini herätti ajatuksia, niin voit kertoa niistä tässä.